Większym widelcem zjemy mniej
15 lipca 2011, 11:34Większe kęsy, czyli np. korzystanie z większych sztućców, powodują, że ludzie zjadają mniej (Journal of Consumer Research).
Łatka na poparzony język (i nie tylko)
18 października 2012, 06:25Oparzenie jedzeniem to już nie problem, bo naukowcy zaprojektowali rozpuszczalną "łatkę", która błyskawicznie ukoi ból.
Pieczenie jagód wpływa na zawartość polifenoli
31 października 2013, 13:13Pieczenie czarnych jagód zmienia zawartość polifenoli - poziom niektórych z nich rośnie, innych spada.
Orzechy włoskie poprawiają funkcje poznawcze
22 stycznia 2015, 11:36Jedzenie orzechów włoskich może poprawiać wyniki uzyskiwane w testach poznawczych, w tym pamięciowych, na koncentrację uwagi i szybkość przetwarzania informacji.
Jeden posiłek to 10 utraconych kg poziomu próchnicznego
23 grudnia 2016, 11:42Każdy zjadany przez nas posiłek to dla Ziemi koszt 10 kg utraconego poziomu próchnicznego - przestrzega Julian Cribb, autor książki "Surviving the 21st Century".
Pingwiny królewskie będą musiały przenieść kolonie?
28 lutego 2018, 11:31Robin Cristofari z Institut Pluridisciplinaire Hubert Curien i Centre Scientifique de Monaco martwi się o pingwiny królewskie. Główny problem leży w tym, że na Oceanie Południowym jest niewiele wysp, a tylko niektóre z nich mogą utrzymać duże kolonie pingwinów, mówi uczony.
Dalej słone, ale zdrowsze
12 kwietnia 2019, 05:47Carolyn Ross z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu znalazła sposób na to, by pokarmy były odbierane jako słone, a jednocześnie zawierały mniej chlorku sodu.
Jedno jajko dziennie chroni przed chorobami serca
30 maja 2022, 11:18Jedzenie jajek prowadzi do zwiększenia we krwi poziomu korzystnych dla serca metabolitów. Najnowsze badania pokazują, że spożywanie 1 jajka dziennie może zmniejszać ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia.
Szpinak zamiast filtra słonecznego?
3 grudnia 2006, 11:55Jedzenie zielonolistnych warzyw może być w zapobieganiu nowotworom skóry równie ważne, co używanie kosmetyków z odpowiednimi filtrami czy noszenie czapek z daszkiem lub kapeluszy.
Cebula poprawia pamięć
21 września 2007, 09:59Cebula jest tak pospolitym składnikiem wielu dań, że przestaliśmy zwracać na nią uwagę. Tymczasem naukowcy z Hokkaido Tokai University w Japonii odkryli, że u osób, które cierpią na związaną najczęściej z wiekiem utratę pamięci, jedzenie lekko podgotowanej cebuli poprawia zdolność przypominania sobie różnych faktów.